Hoofdbladzijde

Uit Zaakwoordenboek der Lage Landen
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zaakwoordenboek (znw., o.)
1. Een geschikte en geschreven verzameling van menselijke kennis, in boekvorm of talmatig.
2. Frans: encyclopédie, Latijn: encyclopaedia.

Welkom

Het is vandaag zondag 26 zomermaand 2022, week 25 en den tijd te West-Avondland is 22:08. Het zaakwoordenboek telt op dit ogenblik 1.161 bladzijden (waarvan 385 rijk aan inhoud) en zijn er geheel en al 4.323 wijzigingen uitgevoerd.

Over het ZLL

Het Zaakwoordenboek der Lage Landen is een op het wereldweb vrij beschikbaar woordenboek en zaakwoordenboek, begonnen op 6 sprokkelmaand 2022 en geschreven in Erventrouwnederlands. Het ZLL streeft ernaar om zowel een gedenkteken te zijn voor de Nederlandse taal, als een voorbeeld voor hoe het ook zou kunnen zijn. Een bron ter bezieling als ter behouding. Het delen van kennis met een nadruk op woordkeus en woordenschat.

Algemene Woordenlijst

AllesA B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Zie de taalzuil voor alle woordenlijsten.

Uitgelicht

Albertine Petronella Schilthuis.

De gouwgravin is in Nederland de voorzitster des bestuurslichaams Afgevaardigde Staten en van Gouwelijke Staten (ambtelijk: Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten) der gouwen, en is als zodanig ook vaak het 'gezicht' des bestuurs der gouw.

De gravin hoeft het echter niet met het beleid der gouw eens te zijn. Ook vertegenwoordigt de gravin de regering binnen de gouw. De Grondwet spreekt vormelijk van 'commissaris van de Koning', maar wanneer het ambt des Konings door een vrouw wordt vervuld, wordt gesproken van 'commissaris van de Koningin' (in het Erventrouwnederlands wordt er geen onderscheid gemaakt). De wijze van benoeming en de bevoegdheden der gouwgravin zijn vastgelegd in Hoofdstuk IV der huidige Gouwwet (ambtelijk: Provinciewet).

Zie hier alle uitgelichte bladzijden.

Woordenboek

Blader door het Erventrouwnederlands Woordenboek vanaf een bepaalde boekstaaf:


Zie hieronder een overzicht van veelvoorkomende woordsoorten:

Zie de taalzuil voor het volledige woordenboek, insluitend alle woordsoorten.

Zuilengang

Aardrijkskunde | Geschiedenis | Kunst | Levensbeschrijving | Taal | Vaardkunde | Wiskunde | Wetenschap