Hoofdbladzijde

Uit Zaakwoordenboek der Lage Landen

Zaakwoordenboek (znw., o.)
1. Een geschikte en geschreven verzameling van menselijke kennis, in boekvorm of talmatig.
2. Frans: encyclopédie, Latijn: encyclopaedia.

Welkom & Nieuws

Het is vandaag dinsdag 16 grasmaand 2024, week 16. Het zaakwoordenboek telt op dit ogenblik 3.373 bladzijden (waarvan 1.060 rijk aan inhoud) en zijn er geheel en al 12.361 wijzigingen uitgevoerd.

Op de hoogte blijven aller ontwikkelingen? Lees en teken in op den Nieuwsbrief der Lage Landen, uitsluitend beschikbaar op righ.art.

Over het ZLL

Het Zaakwoordenboek der Lage Landen is een op het wereldweb vrij beschikbaar woordenboek en zaakwoordenboek, begonnen op 6 sprokkelmaand 2022 en geschreven in Erventrouwnederlands. Het ZLL streeft ernaar om zowel een gedenkteken te zijn voor de Nederlandse taal, als een voorbeeld voor hoe het ook zou kunnen zijn. Een bron ter bezieling als ter behouding. Het delen van kennis met een nadruk op woordkeus en woordenschat.

Algemene Woordenlijst

Sjabloon:Woordenlijst-algemeen

Zie de taalzuil voor alle woordenlijsten.
Uitgelicht

Een toespraak of redevoering is een geschikte, overwogen voordracht door een spreker of spreekster, en wil de toehoorders inlichten, beïnvloeden of vermaken. Een toespraak kent, als elke vorm van onderreding, vijf hoofdbestanddelen: wie zegt wat tegen wie, met gebruikmaking van welk middel, en met welke gevolgen? Een toespraak kan eenvoudige inlichtingsoverdracht behelzen, of het vertellen eens kortverhaals, maar kan ook worden gebruikt om de toehoorders tot daad aan te sporen. Begaafde sprekers en spreeksters laten het niet bij inlichtingsoverdracht, maar weten ook in te spelen op het gevoel der luisteraren. Lees verder...

Zie hier alle uitgelichte bladzijden.
Aanhaling

De wijn gedronken, het uur genoten,
Zeg mij wat overblijft.
Tusschen verlangen en gemis ligt het besloten,
Al wat het leven drijft.

Gedronken wijn, van Jacob Israël de Haan.

Zie de mensenzuil voor alle aanhalingen.
Erventrouwnederlands Woordenboek

Zie de taalzuil voor het volledige woordenboek.
Zuilengang

Aardrijkskunde | Geschiedenis | Kunst | Mensen | Taal | Vaardkunde | Wiskunde | Wetenschap