Hoofdbladzijde: verschil tussen uitvoeringen

Uit Zaakwoordenboek der Lage Landen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:
<div class="uitgelicht-hoofding">'''<big>Uitgelicht</big>'''</div>
<div class="uitgelicht-hoofding">'''<big>Uitgelicht</big>'''</div>
<hr />
<hr />
[[File:Roman gladiator helmet found in the gladiator barracks in Pompeii 1st century CE.jpg|thumb]]
[[File:Schilthuis, A.P. - SFA008007279.jpg|175px|thumb]]
Den '''[[Zwaardvechter|zwaardvechter]]''' (Latijn: ''gladiator'', "zwaardvechter", van ''gladius'', "zwaard") was een gewapende strijder die in het Romeinse Gemenebest en het Romeinse Rijk toeschouwers en toeschouwsters vermaakte in gewelddadige aanvaringen met andere zwaardvechters, wilde dieren en veroordeelde misdadigers. Sommige zwaardvechters waren vrijwilligers die hun leven en hun wettelijk en maatschappelijk aanzien waagden door in het krijt te verschijnen. De meesten werden als slaven veracht, onder barre omstandigheden opgeleid, maatschappelijk achtergesteld en zelfs in de dood afgezonderd.
De '''[[gouwgravin]]''' is in Nederland de voorzitster des bestuurslichaams Afgevaardigde Staten en van Gouwelijke Staten (ambtelijk: ''Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten'') der gouwen, en is als zodanig ook vaak het 'gezicht' des bestuurs der gouw.


Ongeacht hun afkomst boden zwaardvechters de toeschouwers en toeschouwsters een voorbeeld der Romeinse krijgszedenleer en door goed te vechten of te sterven konden zij bewondering en bijval opwekken. Zij werden gevierd in hoge en lage kunst en hun waarde als vermakers werd herdacht in kostbare en alledaagse voorwerpen in de hele Romeinse wereld. ''[[Zwaardvechter|Lees verder...]]''
De gravin hoeft het echter niet met het beleid der gouw eens te zijn. Ook vertegenwoordigt de gravin de regering binnen de gouw. De Grondwet spreekt vormelijk van 'commissaris van de Koning', maar wanneer het ambt des Konings door een vrouw wordt vervuld, wordt gesproken van 'commissaris van de Koningin' (in het Erventrouwnederlands wordt er geen onderscheid gemaakt). De wijze van benoeming en de bevoegdheden der gouwgravin zijn vastgelegd in Hoofdstuk IV der huidige Gouwwet (ambtelijk: ''Provinciewet''). ''[[Gouwgravin|Lees verder...]]''
<br /><br />
<br /><br />
''Zie [[:Category:Uitgelicht|hier]] alle uitgelichte bladzijden.''
''Zie [[:Category:Uitgelicht|hier]] alle uitgelichte bladzijden.''

Uitvoering van 19 zom 2022 10:59

Zaakwoordenboek (znw., o.)
1. Een geschikte en geschreven verzameling van menselijke kennis, in boekvorm of talmatig.
2. Frans: encyclopédie, Latijn: encyclopaedia.

Welkom

Het is vandaag vrijdag 19 grasmaand 2024, week 16 en den tijd te West-Avondland is 11:38. Het zaakwoordenboek telt op dit ogenblik 3.373 bladzijden (waarvan 1.060 rijk aan inhoud) en zijn er geheel en al 12.361 wijzigingen uitgevoerd.

Over het ZLL

Het Zaakwoordenboek der Lage Landen is een op het wereldweb vrij beschikbaar woordenboek en zaakwoordenboek, begonnen op 6 sprokkelmaand 2022 en geschreven in Erventrouwnederlands. Het ZLL streeft ernaar om zowel een gedenkteken te zijn voor de Nederlandse taal, als een voorbeeld voor hoe het ook zou kunnen zijn. Een bron ter bezieling als ter behouding. Het delen van kennis met een nadruk op woordkeus en woordenschat.

Algemene Woordenlijst

Sjabloon:Woordenlijst-algemeen Zie de taalzuil voor alle woordenlijsten.

Uitgelicht

De gouwgravin is in Nederland de voorzitster des bestuurslichaams Afgevaardigde Staten en van Gouwelijke Staten (ambtelijk: Gedeputeerde Staten en van Provinciale Staten) der gouwen, en is als zodanig ook vaak het 'gezicht' des bestuurs der gouw.

De gravin hoeft het echter niet met het beleid der gouw eens te zijn. Ook vertegenwoordigt de gravin de regering binnen de gouw. De Grondwet spreekt vormelijk van 'commissaris van de Koning', maar wanneer het ambt des Konings door een vrouw wordt vervuld, wordt gesproken van 'commissaris van de Koningin' (in het Erventrouwnederlands wordt er geen onderscheid gemaakt). De wijze van benoeming en de bevoegdheden der gouwgravin zijn vastgelegd in Hoofdstuk IV der huidige Gouwwet (ambtelijk: Provinciewet). Lees verder...

Zie hier alle uitgelichte bladzijden.

Woordenboek

Blader door het Erventrouwnederlands Woordenboek vanaf een bepaalde boekstaaf:


Zie hieronder een overzicht van veelvoorkomende woordsoorten:

Zie de taalzuil voor het volledige woordenboek, insluitend alle woordsoorten.

Zuilengang

Aardrijkskunde | Geschiedenis | Kunst | Levensbeschrijving | Taal | Vaardkunde | Wiskunde | Wetenschap