Kymrisch

Uit Zaakwoordenboek der Lage Landen
Tweetalig verkeersbord te Caernarfon, Kymrië.

Onzijdig zelfstandig naamwoord

Naamval Enkelvoud Meervoud
Eerste het Kymrisch n.v.t.
Tweede des Kymrisch n.v.t.
Derde den Kymrisch n.v.t.
Vierde het Kymrisch n.v.t.

Betekenis


  1. De inheemse Keltische taal van Kymrië.[1][2]

Vertaling


Omschrijving


Het Kymrisch behoort tot de Keltische taalsibbe en wordt hoofdzakelijk te Kymrië gesproken (Kymrisch: Cymru, Engels: Wales). Deze taal gaat terug tot de Keltische wijkingen naar Groot-Brittannië. Het Kymrisch deelt zijn oorsprong met andere Keltische talen, waaronder het Iers en het Schots-Gaelisch.

In de middeleeuwen werd het Kymrisch gebruikt in letterkundige en godsdienstige geschriften. Een belangrijk geschiedkundig bewijsstuk in het Kymrisch uit die tijd is de Mabinogi (Engels: Mabinogion), ene verzameling van maren en sproken.

Tijdens de Tudor-tijdspanne had de Act of Union ertoe geleid dat—alhoewel het land daardoor in zichzelf verenigde—het openbaar gebruik des Kymrisch werd onderdrukt, hetgeen een achteruitgang der taal als gevolg had. Doch, het Kymrisch heeft in de hedendaagse tijd een opleving doorgemaakt. De taal heeft wettelijke erkenning te Kymrië, en tweetaligheid is wijdverspreid. Het Kymrisch wordt in scholen onderwezen, en er zijn inspanningen om de taal levendig te houden en te bevorderen; een voorbeeld hiervan is de Deddf yr Iaith Gymraeg 1993 ('Wet op de Kymrische Taal van 1993').

De spraakkunstige opbouw des Kymrisch is ingewikkeld, en het heeft ook een onvergelijkelijke letterlijst met enkele letters die in buurtaal Engels afwezig zijn (in de vorm van digrafen), zoals bijvoorbeeld "LL", welke tevens een weergaloos geluid vertegenwoordigt (luistere).

Kymrisch

Bijvoeglijk naamwoord

stellende trap Kymrisch
verbogen stellende trap Kymrische
s-vorm Kymrisch
vergrotende trap Kymrischer
verbogen vergrotende trap Kymrischere
overtreffende trap n.v.t.
verbogen overtreffende trap n.v.t.

Betekenis


  1. Al dat betrekking heeft op het volk, de instellingen en de taal van Kymrië.

Vertaling☆ Uitgelicht
Deze bladzijde is uitgelicht. Klik hier om alle uitgelichte bladzijden te bekijken.

Bron, aantekening en/of verwijzing